2008-04-26

Äta näbbgädda, går det?

Tänk på att näbbgädda är utmärkt som sashimi. Filea gäddan och skär upp några bitar (frys dom snabbt om du vill vara säker på att döda eventuella parasiter)
Avnjutes råa doppade i soja med en aning wasabi (japansk senap, man kan nog ta lite fransk senap men det har jag inte provat).

2008-04-25

Blanklax i Mörrum

Jag kan bara konstatera att Anders hade fel när han trodde att första blanklaxen skulle komma upp i helgen, den kom upp tidigare än så. Anders SMS:ade i eftermiddags att det var vår egen Jani som hade lyckats med bedriften. Jag citerar följande från kronolaxfiskets hemsida. (http://www.morrum.com/sv/)

"Det blev en lycklig Jani Barna som drog upp första nystigna laxen i Mörrum. Laxen togs på fluga i pool 15 kl. 17 idag. Honlaxen vägde 13,16 kg och mätte 106 cm. Fighten varade 30 minuter. Vi kan bara gratulera! Förövrigt har det varit en givande dag med närmare 20 landade fiskar."

"Äntligen" ....

har näbbgäddorna kommit och vi kan vänta en folkfest utan like längs våra kuster.
Ut och fiska, det finns fortfarande mer öring än näbbisar.

2008-04-24

Mörrum..

Finns en del som anser att den första laxen kommer upp i helgen, så därför har jag bokat kort för min Sverige-premiär på lördag. Tänk om....
Någon som är sugen på att följa med kan ju höra av sig. Jag kör upp tidigt på lördag.

2008-04-21

Ett trendbrott?

Eftersom det inte blev ett enda kast i helgen så ryckte det ordentligt i fiskearmen under eftermiddagen. Vid femsnåret var jag nere på vattnet och möttes av hård ostlig vind, perfekt grums i vattnet och ordentligt med rörelse. Efter en timme krokar jag en raga som får gå åter, och när jag bestämmer mig för att söka skydd från vinden inne i en vik, så sitter den där. En blank över de magiska 50 centimetrarna. 54 cm för att vara exakt, och den hoppade och levde rackarns innan den till slut landades.
Nu har en lång väntan på äntligen tagit slut, och man kan fokusera andra saker som inte driver en till vansinne. Var det inte någon som sade att laxen steg....?

2008-04-19

Känslor.....

Då sitter man för första gången i år på balkongen och gottar sig i solen. Men sticker man huvudet utanför det vindskyddade området så drar man fort öronen åt sig. Än är det lite snålt i vinden.
När dessutom rapporterna om de första nystigna laxarna (och horngäddorna)i våra vatten börjar göra sig hörda så längtar man till ån. Vårvärmen är för mig startskottet på laxsäsongen även om jag har tjuvstartat med en vecka i Skottland, men det räknas liksom inte som "premiär". Möjligen är det i år som den store ska fångas. Man kan alltid hoppas eller är det månne någon fiskekompis som har turen att lyckas. Vem vet.....

Fredagskväll vid kusten

Ett snabbt samtal med Tord, och snickarbyxor byttes till vadarbyxor för en öringtur vid sydkusten. Vattnet är grumligt, men det är väldigt lite rörelse i vattnet.
Resultatet blev sisådär, en fångad raga och två tappade fiskar. Men att stå där i kvällsolen var en skön avslutning på en hård arbetsvecka.

2008-04-18

Fiske i morgon Lördag

Jag håller på och planerar en tur, hör av er om ni är intresserade.
Vädret verkar bli hyfsat, kanske till och med en tur med båten i den skånska skärgården.

2008-04-15

Nya platser, nya ragor....

Eftersom jag nu införskaffat en Sanyo vattentät kamera/videokamera, fanns det ju givetvis all anledning att smita ut och lägga två timmar på västkusten. Resultatet blev i vanlig ordning ragor på längden och på tvären, totalt sju fiskar. Förutom ragorna som den på bilden, blev det två små blänkare också.
Passade ju på att prova stillbildsfunktionen i kameran, och det ser ut att funka finfint. Nu rackarns skall det filmas....

Jobb

Här sitter man på ett kontor i Düsseldorf och försöker få lite ordning på Tyskarna och lyckas väl någelunda tror jag. Fast man hellre velat vara ute och dängt med med några snapps på kusten.
Hoppas ni får det bra i kväl...//Anders

Kvällstur med vackert väder

Var nere en tur på österlen igår kväll, och det började bra med en blänkare på nästan måttet i andra kastet. Därefter följde någon timme med massvis av efterföljande fiskar. Vädret var nog på tok för fint egentligen, med sol, ytterst svag bris och nästan ingen ström. Dock ganska grumligt vatten. Frustrerande, och först vid åttatiden klev det på ytterligare en fisk. Första rusningen gav hopp om blank fisk, men icke. En raga i hyffsad kondition, 80 cm lång, hade mer eller mindre svalt snapsdraget.

2008-04-14

Vad händer med fiskeredskapsmarknaden?

Har billighetstänket gått så långt så att det har slagit igenom på kvaliteten? Visst är det sjukt att flätlinan är lika dyr eller till och med dyrare än rullen.
Det har på kort tid hänt tre olika saker som kan belysa detta.

1. Mats "Mitchell 300XGE" haspel där lagerna rostade efter en fisketur.

2. En Okuma "Ultralite pro 15" som fiskades en dag låg i bilen över natten och blev först trög för att sedan gå över i att låta som ett tröskverk.

3. I går började min ABU "Ultracast 2000" att skorra mitt under invevningen av ett kast, den har också bara varit på vattnet en dag tidigare.

Det som är gemensamt för alla är att dom funkar bra under första dagen men att dom redan pajjar under andra dagens fiske. En skrämmande tanke infinner sig, tål dom inte vatten?

2008-04-13

Västkusten i stället

Gårdagens vädersituation tvingade fram en omplanering av fisket så vi drog till Vikhög/Barsebäck i stället. Hittade ett ställe där jag hade kontakt med fiak i nästan varje kast. Tyvärr bara ragor och småblänkare. Lyckades få en 35 cm slips, trodde knappt att dom var könsmogna i den storleken. En fisk slet mitt favorittoby och linan såg helt massakrerad ut, nästa toby tappade jag utan att ta i alltför mycket på ett bottennapp. Det är inte klokt vad en trasig toppögla kan göra med en svindyr superlina.

I dag är det dags för dom STOOORA...... eller?

2008-04-09

Blekingetur till helgen

Det är dags att prova på en kombinerad gädd/öringtur igen.
Jag känner att jag har lite bråttom innan min stundande axeloperation.
Vi siktar på lördagen.

Anmälan per tel till Jan M



OBS!
Nu i April är det perfekt tid för att lägga några timmar på kvällsfiske, jag var ute med lågskor i förrgår och tappade en fin öring.

2008-04-04

Uppvärmning inför lördagen.

Eftersom min rulle rostat ihop, blev de bytt mot en ny som givetvis måste provas. Sagt och gjort, ner till sydkusten, på med ett 25 grams snaps. Swoooosh, och första kastet landar långt där ute. Två vevtag innan det säger smack, och en liten blänkare får gå tillbakavför tillväxt. Andra kastet...smack och en raga kommer in denna gången. Tredje kastet....tomt. Fjärde, smack, och ännu en blänkare under måttet. Två ytterligare rätt rejäla ragor hann smaka snaps, innan det var dags för att bryta upp för lunch och hemfärd. Rullen fungerar finfint, och nu är man uppvärmd.

2008-04-03

Ny fiskeserie på TV4+

Saxat ur Fiske-feber:
Nu är det dags för en ny säsong Fiskedrag på TV 4 + och vi får åter följa Mikael Odell i jakten på fantastiska fiskeupplevelser. Den 17 april klockan 21.00 är det säsongspremiär: ”Mikael Odell leder den fjärde säsongen av Fiskedrag, ett svenskt fiskemagasin i 8 avsnitt. I den här säsongen av Fiskedrag fiskas det bokstavligen jorden runt blandat med mer hemtamt fiske på hemmaplan. Från Kamtjatka i östligaste Ryssland får vi följa med ut och uppleva forsfärder, helikopterturer, makalös natur, möten med otaliga björnar och en och annan ubåt. Silverlaxar, rödingar och världens vildaste regnbågar bjuder på oförglömliga upplevelser. På Kanadas västkust, i Fraser River, stiger varje år otaliga mängder av lax. Pink Salmon, Coho, Sockeye och Chumlaxar lurar i den mäktiga älven och inte nog med det, enorma flera meter långa och tunga störfiskar dammsuger bottnarna i sin eviga jakt på föda. Detta är fiskarens paradis - explosiva fiskar i toppform som sätter alla fiskare på prov! En tur upp i bergen bjuder kristallklara vatten med fiskande svartbjörnar och vackra kämpaglada fiskar. Från våra vatten här hemma blir det reportage från Klarälven och en av våra stora sjöar. 10 kilo brunöring från Forshaga varvat med Vätterns mytomspunna rödingar kryddas med fiske från Afrika och Indiska oceanen. Brutala möten med Giant Travellys, Kingfish, Groupers, Red Snappers, Barracudor och segelfisk bjuder några fiskande svenska vänner på minnen för livet, glatt påhejade av sällskapliga delfiner.”

Fiskedrag säsong 4 avsnitt:
1 Kanada, Fraser River, Stör
2 Opala River Kamtjatka (nostalgi, här har jag varit fiskat, sept 2000)
3 Lamu Indiska oceanen.
4 Vättern, Röding
5 Kanada, Pitt River
6 Ryssland, Kamtjatka.
7 Kenya, Familjefiske
8 Klarälven Forshaga.

Bildkväll i kväll blir av hemma hos mig

Ledsen för sent besked men det blir desto bättre bilder. Nåja jag har en del från Argentina och några från Bahamas. Du är välkommen att dryga ut arkivet också. Linnegatan 110 alltså. Ring mig gärna på 0733 361037 så vi är säkra på att det finns mufffins till dig också.
Välkommen

Thomas

2008-04-01

Dimma och stiltje...

...längs hela sydkusten gjorde dagen till en lätt ruggig upplevelse. Flitigt tvättande av alla möjliga drag från asken resulterade endast i två ragor. Emellanåt var dimman så tät att man inte såg land.