2011-08-31

Ungdomsektionen

En blivande fiskarlärling man manligt kön såg dagensljus i Måndagskväll på Fulton 2,8.
Så nu får vi snart starta upp barnsektionen.....

//Anders E
Ps det gick bra och alla mår bra

2011-08-28

Makrill utan tomatsås

Vi var fyra modiga grabbar som trotsade 10 sekundmeter och gav oss ut på sundet för det årliga sill och makrillfisket. Det gungade ordentligt, men fisken var på hugget och snabbt böjdes spöna av torsk.
Efter lite letande fann vi även sillen, och till allas vår förvåning även makrill. Johnny klapp tre stycken på samma häckla och var nöjd som en speleman.
Då vinden tog i ytterligare och ansiktsfärgen blev blek på någon av passagerarna, så begav vi oss i hamn vid lunchtid. Efter rensning av fisk, fiskesnack och lunch i hamnen bar det hemåt.

För min del är det första klubbturen med makrill i båten. Kanske detta är ett tecken på en vändning?

2011-08-24

Norge...igen.

Efter att sommaren hittills gett mig 2st mindre lyckade veckor i Norge hoppas jag nu på den 3:e veckan i norra delen ska ge mig bättre lycka. Kan något av förra årets resultat upprepas blir jag glad. Har därför tagit fram den grova tafsen och krokarna för att knyta mig lite x-tra krokar till jiggarna. Är fruktansvärt sugen på att återigen känna tyngden av hälleflundra i andra änden av spöet....bara en vecka kvar :-)

2011-08-23

Kameran och jag ....

..... är inte alltid på "speaking terms". Oftast glömmer jag den hemma. Som hämnd laddar den ur sig lagom till att de stora fiskarna skall förevigas. Till kamerans goda sidor hör att den är vattentät och kan användas under vattnet. Ett attribut som, trots att jag aldrig använt mig av det, tilltalar mig oerhört.

Nåväl, i veckan som gick stal Jesper och jag oss en eftermiddag med efterföljande förmiddag för att få en dos gäddfiske. SMHI var mycket säkra i sin prognos som innehöll sol och måttligt med vind. Som ni förstår fick vi rejält med regn och hård vind. Solen tittade fram några gånger, men inte på allvar förrän det var dags att åka hem. Själv påstår SMHI att de ligger på 83 % träffsäkerhet i prognoserna - frågan är var?

Fisket var emellertid bra och fisken höll fin storlek. Jag fiskade en hel del med stora skeddrag, vilket fungerade utmärkt.

Jesper använde, som vanligt, med förkärlek sina hemmagjorda wobblers. "Heartbreakern" levererade som den brukar.
Och här var det dags för en bild på en rejäl gädda. Men, just det, plötsligt var batteriet slut så vi får istället glädjas åt en fisk som är lika stor som ful.
Nu är batteriet fulladdat igen och kameran är redo för nästa fisketur. Bara att tillsätta fisk!



2011-08-16

Massvis med borrar.....

.... har Ola på jobbet som tandläkare.

För att få omväxling så ringde han och var lite sugen på fiske i Vombsjön. Vädret var bra och vi lastade snabbt min båt med all utrustning. Vattnet var högt i sjön så det gick lätt att sjösätta.
På vägen ut så provade vi ett par mer eller mindre kända ställen utan ens ett hugg, massvis med båtar och ingen fisk. I förtvivlan så sökte vi oss bort från resten av båtarna mot ett avlägset grund.



i första kastet så drog jag på en riktigt grann Abborre på ca 8 hg, fint tecknad och vi beslutade att ta en bild, innan Ola blev klar med kameran så sprattlade fisken loss och vi trodde att vi hade missat årets bild. På tal om det så blev Ola förvånad när jag nämnde att vi skulle kasta, han hade bara med sina nyriggade vertikaljiggar.



Nu så spelade det inte så stor roll eftersom det gick bra att kasta med vertikaljiggarna också. Ganska snart hade vi bra fart på 2-3 hektosabborrar. Ett par gäddor blandade sig också in i leken och det gick hårt åt jiggarna.



Det blåste ganska hårt och med tiden så beslutade vi oss för att prova ett ställe på vägen hem där vågorna skulle vara betydligt mindre.
Micke från byn och jag hade snackat om ställen och han nämnde en inressant grundtopp som vi beslutade prova. Redan i första kastet så drog Ola på en grann Gädda, i andra och tredje kastet stora superabborrar, allt medan jag försökte rigga upp mitt verikalspö med lite tyngre jigg.



Nu var det som om proppen gick ur, den ena storabborren efter den andra kom upp. Till slut var vi så mätta så när jag tar upp turens största på strax över kilot så bryr sig Ola inte ens om att ta en bild.



Det bästa fisket hade vi med ganska tunga jiggar och en spinnare som är ett mellanting mellan balanspirk och spinnare. Vi fiskade ganska djupt, 4-6 meter. Nöjda och belåtna så återvände vi mot hamnen i Björkaån.

2011-08-14

Combat fishing....

...var inte det vi hade på agendan idag, men skaparens väg äro outgrundliga som man säger. Vi hade bestämt oss för en heldag på havet eftersom det var sista dagen på semestern. Havet var mer eller mindre kav lugnt, svag nordlig ström, och hopp om sill för inläggning stog på agendan. På väg ut såg vi massvis med båtar på den plats vi hade tänkt oss, så vi drar oss lite söderut för att inte störa eller bli störda av andra båtar.


Vilken missbedömning...så fort båtarna såg att vi stannade och släppte ner var det sju båtar som illrar direkt och svärmade runt vår båt. Vi pratar marginaler om halvmeter till meter när, och efter att Michaelas lina fastnat i först en båt som trängde sig och sedan en propeller, så kände vi att det var dags att ge upp. Sportfiskarna från vårt grannland där ölen flödar har helt enkelt ingen hyffs och vett alls. Så fort vi stannade och släppte ner var dom där med en meters mellanrum mellan båtarna. Och vi pratar inte bara plastbåtar i femmetersligan, utan även två mindre turbåtar som hade rammat min båt om jag inte kastat in backen. En halvmeters marginal.....

Nåväl, vi gav upp fisket bland dessa sötvattenspirater(må dom brinna långsamt....), och begav oss vidare för lite lunch och kontemplation. Kapten avnjuter ett stopp fin tobak i solen och drömmer om storfisken.

Efter en rejäl lunch bär det mot Ven och dess natursköna södra spets. Väldigt lite fisk, men verkligen underbart väder att mysa i. Solen värmer våra ansikten och livet leker.


Fisket då? Det var utmärkt, förutsatt att man vill ha torsk. En back full. Michaela var på hugget idag och avrundade med största torsken för dagen. Sillen som vi var ute efter var svårare. En stackare lyckades vi få och den skall Max(katten) få avnjuta.

Makrill? En myt....

2011-08-02

Sillen är här

Idag bjöds min fader och lillebror på en sundstur med "storbåten". Medan jag sitter i båten och laddar spöna ringer klubbens göskung(Finn) och undrar om vi skall ta en tur på Ringsjön. Detta äventyr får sparas till en annan dag, och medans vi pratar dyker farsan och brorsan upp på bryggan. Blankvatten sol och svag nordgående ström gjorde att vi fick leta efter fisken ordentligt idag.
Men skam den som ger sig, och till slut hittar vi fisk, ståendes under stora fina sillstim. Således fylldes baljan snabbt med sill och torsk, och lillebror var mäkta stolt över sin första sundstorsk.

Makrillen lyste än en gång med sin frånvaro.

Gösses va' gös!

Skall jag komma ihåg fiskesommaren 2011 så är det för att det var då jag började fiska gös. Ett medvetet val har varit att fiska på ställen med mycket gös. Tyvärr har det oxå inneburit att storlekarna bara varit upp till tre kilo. I gengäld har jag kunnat testa olika tekniker och bygga upp ett självförtroende att ta med i framtiden på jakten efter "di store".

Här kommer litet bilder på kompisar som varit med på turerna och i flera fall blivit av med gösoskulden. Tyvärr saknar jag bilder på Ulf och Jesper trots att de varit med och böjt spön.

Först ut är nestorn i gänget - min farsa. Han fick mig intresserad av gäddfiske när jag var pöjk och trots att han inte fiskat gös tidigare, vertikalade han upp ett antal gösar. Näste man till rakning är min gamle kompis Krister. Han råkade av misstag jerka upp en gös i Stockholms skärgård, men nu fick han sin första vid riktat fiske. Samma dag tog vi flera gäddor mellan fyra och fem kilo samt några aborrar. En klassisk insjötrippel. Hulda visade sig ha handlaget för vertikalfiske trots att det var första gången och vi fick många dubbelhugg. Att fisket gick bra trots att "Nakenfiskarna" lurade i vassen kan vi bara tacka högre makter för. En annan som knäckt göskoden är Ola som här poserar i sin nya favorithatt till sin frus förfäran. Att den ger gott om fisk kan jag intyga och även om vi fick leta efter dem så blev det mycket gös i båten. Slutligen kommer ett inlägg i niqabdebatten appropå Mats kommentar till Olas blogg. Man tager en stycket gös, sprider fenan under ögonen och vipps - så har man en niqab. Vill man dölja det yviga håret kan den kombineras med "tropikkepsen" nedan.